Mantras for Life - 12 mantra a boldogabb hétköznapokhoz

A mantrák a tudatosság és az örömtelibb élet egyszerűen használható eszközei, segítséget nyújthatnak számos különféle probléma orvoslásában, de a jobb közérzet és harmonikusabb, boldogabb élet megteremtésében is. Próbáld ki Te is ezt a 12 mantrát, amelyek a mindennapok forgatagában is hatékonyan használhatók a hétköznapi ügyek könnyebbé tételéhez és az örömtelibb élet kialakításához egyaránt.

 

A mantrákat némi misztikum lengi körbe, hiszen a legismertebb mantrák az ősi indiai vallási, spirituális hagyományokból származnak. Ám a mantrák titka éppen egyszerűségükben rejlik: nincs szükség bonyolult beavatásokra, hosszas tanulásra, sem nagyobb beruházásra ahhoz, hogy hatásukat érzékelhessük – csak némi odafigyelésre és gyakorlásra.

Deva Premal és Miten több mint húsz éve közvetítik a mantrák ősi bölcsességét a nyugati ember számára, és teszik közzé az újabbnál újabb gyöngyszemeket a mantrák ezeréves kincsestárából.

2014-ben megjelent albumuk, a Mantras for Life (kb. A mindennapi élethez ajánlott mantrák) 12 olyan mantrát tartalmaz, amelyek hatékony segítséget nyújtanak a hétköznapok során felmerülő tipikus élethelyzetekben, és segítségükkel könnyebbé, örömtelibbé tehetjük az átlagos, vagy éppen kihívásokkal teli napokat és szituációkat is.

 

Deva az alábbi instrukciókat adta a cédén található mantrák használatához: „Ezt az albumot azzal a céllal alkottuk meg, hogy segítséget nyújtson a mantragyakorláshoz. A 108-szor történő ismétlést ajánljuk hozzá. Kérünk, hogy énekelj velünk, használd Te is a hangodat, lovagold meg a hullámot. Te vagy a hiányzó láncszem: a kör akkor teljesedik be, amikor te is csatlakozol a hangoddal. Részvételed a kulcs. Folytasd, állj el a saját utadból és add át magad az utazásnak! Namaste.”

 

1] Om Sahana Vavatu mantra – Shanti Mantra (béke mantra)

https://www.facebook.com/namasteelmeny/videos/1846030495418404/

OM Sahana Vavatu / OM, minden lény élvezzen védelmet.

Sahanau Bhunaktu / Add, hogy mind részesüljünk az áldásból, 

Saha Viryam Karavavahai / hogy együtt dolgozhassunk hatékonyan, 

Tejasvi Navaditamastu / hogy tanulmányaink legyenek felemelőek,

Ma Vidvishavahai / és elkerüljön bennünket a gyűlölködés.

OM Shanti Shanti Shantihi / OM, legyen béke belül, egymás között és a világban!

 

2] Hanumán mantra – Az odaadásból fakadó erő

https://www.facebook.com/namasteelmeny/videos/1847341971953923/

OM Hum Hanumate Vijayam / Győzzön a legyőzhetetlen Hanumán! 

Azáltal, hogy a Hanumán mantra révén pránát, életerőt invokálunk, a tudatosságunkat elárasztja az életerő energiája … ami olyan hatalmas és erőteljes, hogy az emberi képességeinken túlmutató eksztázis önti el lényünket. Amikor a fizikai gyakorlásunkat a Nagy Szellemnek ajánljuk, az jelentőségteljessé, inspirálóvá és kiteljesítővé válik – vagyis valódi Jógává.

 

3] Szaraszvati mantra – Zene és tanulás

https://www.facebook.com/namasteelmeny/videos/1848923281795792/

OM Eim Saraswatyei Namaha

OM és üdvözlet Szaraszvatinak, a zene, költészet, művészetek, oktatás, tanulás és ihletett beszéd istennőjének.

Ez a mantra megnyitja lelkünket az oktatás, tanulás, valamint a zene és a költészet művészi világai felé. Amikor azon kapod magad, hogy könnyekig meghatódtál egy zene hallatán, vagy nagy költők, látnokok sorait olvasva, Szaraszvati jelenlétét érzékeled. Ezt a mantrát a gyermekeinknek is ajánlhatjuk, hogy fejlődő elméjük könnyedén megértse és elsajátítsa az élet kibontakozó misztériumának csodáit.

 

4] Narayana mantra – Isteni Szellem

https://www.facebook.com/namasteelmeny/videos/1848986418456145/

OM Namo Narayanaya

Meghajlok Isten szelleme előtt.

Ez a mantra a Nagy Szellem mindent átható jelenléte előtt tiszteleg, amely az emberek és minden érző lény szívében gyökerezik. Lerombolja a gátakat, akadályokat, megszünteti a szerencsétlenséget és a nehézségeket. Elvezet bennünket önmagunk felismeréséhez, megvalósításához. Hagyományosan haldoklók mellett kántálták, hogy segítsenek nekik az átmenetben: ebben a mantrában azért imádkozunk, hogy mindannyian az isteni fény kegyelmébe kerüljünk.

5] Namo Myoho mantra – Megnyílás az Isteni Törvénynek

https://www.facebook.com/namasteelmeny/videos/1848979688456818/

Namo Myoho Renge Kyo

Áhítattal átadom magam a Lótusz szútra misztikus törvényének

Ez a mantra a Gautama Buddha által élete vége felé átadott Lótusz szútra tanításait sűríti. Ennek a mantrának az az üzenete, hogy mindannyian a szívünkben hordozzuk a buddhaság, vagyis a tökéletes megvilágosodás állapotát, tudatossági szintjét. Ennek a mantrának a kántálása megnyitja lényünket legfelsőbb és örök Buddha-természetünk előtt.

6] Kumara mantra – Áldás a gyermekekre

OM Kumara Kushalo Dayayei Namaha  / Hódolat az Isteni Anyának, aki áldást hoz a gyermekekre.

Altatódal minden gyermek számára, tekintet nélkül korra, népcsoportra vagy vallásra.

 

7] Kala mantra – Tökéletes időzítés

OM Kala Vide Namaha / OM, hódolat a tökéletes időzítés ismerőjének.

Ez a mantra megnyit bennünket a szinkronicitás és az egyensúly felé, hogy minden cselekedetünk a csodás jelen pillanatban gyökerezzen és tökéletesen időzített legyen.

 

8] Niyamaya mantra – A természet törvénye

OM Niyamaya Namaha /Hódolat a természeti törvények istenének és végrehajtójának.

 Ezzel a mantrával a természet tökéletes rendjét ünnepeljük és tiszteljük meg, valamint emberként élt  életünket, amelyet jelenleg szentséges Földanyánkon töltünk. 

 

9] Pashupati mantra – Áldás az állatokra

OM Pashupatayei Namaha /Hódolat az állatok istenének.

Ezzel a mantrával tudatosan hangoljuk magunkat az állatok birodalmából származó szeretett társainkra, akikkel megosztjuk földi utazásunkat.

 

10] Om Purnam (Shanti Mantra)

OM Purnamadah Purnamidam / OM, ez az, ami teljes és tökéletes.

Purnat Purnamudachyate / A teljességből születik a tökéletesség.

Purnasya Purnamadaya / A tökéletességből ered a teljesség.

Purnamevavashishyate / A teljesség mindig megmarad.

OM Shanti Shanti Shantihi / Legyen béke a szívemben, egymás között, és az univerzumban.”

„Ez az egyik legfontosabb tanítás, amit valaha is elmondtak a Földön. Ez rejti az élet misztikus szemléletének végső titkát. Ez a kis szútra az Upanisádok szellemiségének lényegét tartalmazza. Ennél a szellemiségnél nem létezik magasabb rendű. Mindig is ez marad az örökkévaló emberi tudatosság, amin túl már nincsen semmi. Az Upanisádok szerint az univerzum maga a teljessség, és így oszthatatlan. Önmagában egy szerves egység, nem szétválasztható. Mindannyian ebben az egységben létezünk együtt: a fák, a hegyek, az emberek, a madarak, a csillagok, akármilyen távolinak látszanak is. Ne tévesszenek meg a külsőségek, minden összekapcsolódik mindennel, még a legkisebb fűszál is összekapcsolódik a legtávolabbi csillaggal. Semmi sem jelentéktelen és semmi sem kisebb, mint bármi más. Minden rész képviseli az egészet, ahogy egy mag is tartalmazza az egészet...” (Osho: Philosophia Ultima)

 

11] Mantra az elveszett dolgok megtalálására 

Guru Amar Guru Siri Sat

Kalijug Raakhee Pat

Ardaas Bhaee Amar Daas Guru

Amar Daas Guru Ardaas Bhaee

Raam Daas Guru, Raam Daas Guru

Raam Daas Guru, Sachee Sahee

A szikh tradícióhoz tartozó Yogi Bhajan által tanított mantra, amely Guru Amar Dashoz és Guru Ram Dashoz fohászkodik (akik a Reménytelen Reményét és a Csodák Urát képviselik) azért, hogy összekapcsolódhassunk az erőteljes, kozmikus energiákkal, amelyeket megtapasztalunk, felszabadítunk és elengedünk... Ez a mantra csodát tesz az elveszett tárgyak ügyében, csodával határos módon valahogy újra feltűnnek és előkerülnek. Mi számtalanszor megtapasztaltuk ezt, rengeteg sikersztorit tudnék mesélni :) Bármikor, amikor szükséged van rá, ismételd a mantrát Deva után – és figyeld, mi történik! 

12] Ananda – Boldogság  

Ananda Ananda Ananda Satchitananda /Ha nem harcolsz az élettel, az élet segít neked, a vállaira véve visz magával.

 A szanszkrit szavak jelentése: Sat – igazság, Chit – tudatosság, Ananda – gyönyör, boldogság.

 

Írta és fordította: Kolontár Elvira

JEGYRENDELÉS: http://jegyrendeles.namaste-elmeny.hu/event/details/9?lng=hu