Mantras for Life - 12 mantra a boldogabb hétköznapokhoz

A mantrák a tudatosság és az örömtelibb élet egyszerűen használható eszközei, segítséget nyújthatnak számos különféle probléma orvoslásában, de a jobb közérzet és harmonikusabb, boldogabb élet megteremtésében is. Próbáld ki Te is ezt a 12 mantrát, amelyek a mindennapok forgatagában is hatékonyan használhatók a hétköznapi ügyek könnyebbé tételéhez és az örömtelibb élet kialakításához egyaránt.

 

A mantrákat némi misztikum lengi körbe, hiszen a legismertebb mantrák az ősi indiai vallási, spirituális hagyományokból származnak. Ám a mantrák titka éppen egyszerűségükben rejlik: nincs szükség bonyolult beavatásokra, hosszas tanulásra, sem nagyobb beruházásra ahhoz, hogy hatásukat érzékelhessük – csak némi odafigyelésre és gyakorlásra.

Deva Premal és Miten több mint húsz éve közvetítik a mantrák ősi bölcsességét a nyugati ember számára, és teszik közzé az újabbnál újabb gyöngyszemeket a mantrák ezeréves kincsestárából.

2014-ben megjelent albumuk, a Mantras for Life (kb. A mindennapi élethez ajánlott mantrák) 12 olyan mantrát tartalmaz, amelyek hatékony segítséget nyújtanak a hétköznapok során felmerülő tipikus élethelyzetekben, és segítségükkel könnyebbé, örömtelibbé tehetjük az átlagos, vagy éppen kihívásokkal teli napokat és szituációkat is.

 

Deva az alábbi instrukciókat adta a cédén található mantrák használatához: „Ezt az albumot azzal a céllal alkottuk meg, hogy segítséget nyújtson a mantragyakorláshoz. A 108-szor történő ismétlést ajánljuk hozzá. Kérünk, hogy énekelj velünk, használd Te is a hangodat, lovagold meg a hullámot. Te vagy a hiányzó láncszem: a kör akkor teljesedik be, amikor te is csatlakozol a hangoddal. Részvételed a kulcs. Folytasd, állj el a saját utadból és add át magad az utazásnak! Namaste.”

 

1] Om Sahana Vavatu mantra – Shanti Mantra (béke mantra)

https://www.facebook.com/namasteelmeny/videos/1846030495418404/

OM Sahana Vavatu / OM, minden lény élvezzen védelmet.

Sahanau Bhunaktu / Add, hogy mind részesüljünk az áldásból, 

Saha Viryam Karavavahai / hogy együtt dolgozhassunk hatékonyan, 

Tejasvi Navaditamastu / hogy tanulmányaink legyenek felemelőek,

Ma Vidvishavahai / és elkerüljön bennünket a gyűlölködés.

OM Shanti Shanti Shantihi / OM, legyen béke belül, egymás között és a világban!

 

2] Hanumán mantra – Az odaadásból fakadó erő

https://www.facebook.com/namasteelmeny/videos/1847355428619244/ 

OM Hum Hanumate Vijayam / Győzzön a legyőzhetetlen Hanumán! 

Azáltal, hogy a Hanumán mantra révén pránát, életerőt invokálunk, a tudatosságunkat elárasztja az életerő energiája … ami olyan hatalmas és erőteljes, hogy az emberi képességeinken túlmutató eksztázis önti el lényünket. Amikor a fizikai gyakorlásunkat a Nagy Szellemnek ajánljuk, az jelentőségteljessé, inspirálóvá és kiteljesítővé válik – vagyis valódi Jógává.

 

3] Szaraszvati mantra – Zene és tanulás

https://www.facebook.com/namasteelmeny/videos/1848923281795792/

OM Eim Saraswatyei Namaha

OM és üdvözlet Szaraszvatinak, a zene, költészet, művészetek, oktatás, tanulás és ihletett beszéd istennőjének.

Ez a mantra megnyitja lelkünket az oktatás, tanulás, valamint a zene és a költészet művészi világai felé. Amikor azon kapod magad, hogy könnyekig meghatódtál egy zene hallatán, vagy nagy költők, látnokok sorait olvasva, Szaraszvati jelenlétét érzékeled. Ezt a mantrát a gyermekeinknek is ajánlhatjuk, hogy fejlődő elméjük könnyedén megértse és elsajátítsa az élet kibontakozó misztériumának csodáit.

 

4] Narayana mantra – Isteni Szellem

https://www.facebook.com/namasteelmeny/videos/1848986418456145/

OM Namo Narayanaya

Meghajlok Isten szelleme előtt.

Ez a mantra a Nagy Szellem mindent átható jelenléte előtt tiszteleg, amely az emberek és minden érző lény szívében gyökerezik. Lerombolja a gátakat, akadályokat, megszünteti a szerencsétlenséget és a nehézségeket. Elvezet bennünket önmagunk felismeréséhez, megvalósításához. Hagyományosan haldoklók mellett kántálták, hogy segítsenek nekik az átmenetben: ebben a mantrában azért imádkozunk, hogy mindannyian az isteni fény kegyelmébe kerüljünk.

5] Namo Myoho mantra – Megnyílás az Isteni Törvénynek

https://www.facebook.com/namasteelmeny/videos/1848979688456818/

Namo Myoho Renge Kyo

Áhítattal átadom magam a Lótusz szútra misztikus törvényének

Ez a mantra a Gautama Buddha által élete vége felé átadott Lótusz szútra tanításait sűríti. Ennek a mantrának az az üzenete, hogy mindannyian a szívünkben hordozzuk a buddhaság, vagyis a tökéletes megvilágosodás állapotát, tudatossági szintjét. Ennek a mantrának a kántálása megnyitja lényünket legfelsőbb és örök Buddha-természetünk előtt.

6] Kumara mantra – Áldás a gyermekekre

https://www.facebook.com/namasteelmeny/videos/1851030854918368/

OM Kumara Kushalo Dayayei Namaha  / Hódolat az Isteni Anyának, aki áldást hoz a gyermekekre.

Altatódal minden gyermek számára, tekintet nélkül korra, népcsoportra vagy vallásra.

 

7] Kala mantra – Tökéletes időzítés

https://www.facebook.com/namasteelmeny/videos/1851082301579890/

OM Kala Vide Namaha / OM, hódolat a tökéletes időzítés ismerőjének.

Ez a mantra megnyit bennünket a szinkronicitás és az egyensúly felé, hogy minden cselekedetünk a csodás jelen pillanatban gyökerezzen és tökéletesen időzített legyen.

 

8] Niyamaya mantra – A természet törvénye

https://www.facebook.com/namasteelmeny/videos/1855315367823250/

OM Niyamaya Namaha /Hódolat a természeti törvények istenének és végrehajtójának.

 Ezzel a mantrával a természet tökéletes rendjét ünnepeljük és tiszteljük meg, valamint emberként élt  életünket, amelyet jelenleg szentséges Földanyánkon töltünk. 

 

9] Pashupati mantra – Áldás az állatokra

https://www.facebook.com/namasteelmeny/videos/1857312424290211/

OM Pashupatayei Namaha /Hódolat az állatok istenének.

Ezzel a mantrával tudatosan hangoljuk magunkat az állatok birodalmából származó szeretett társainkra, akikkel megosztjuk földi utazásunkat.

 

10] Om Purnam (Shanti Mantra)

https://www.facebook.com/namasteelmeny/videos/1858577867497000/

OM Purnamadah Purnamidam / OM, ez az, ami teljes és tökéletes.

Purnat Purnamudachyate / A teljességből születik a tökéletesség.

Purnasya Purnamadaya / A tökéletességből ered a teljesség.

Purnamevavashishyate / A teljesség mindig megmarad.

OM Shanti Shanti Shantihi / Legyen béke a szívemben, egymás között, és az univerzumban.”

„Ez az egyik legfontosabb tanítás, amit valaha is elmondtak a Földön. Ez rejti az élet misztikus szemléletének végső titkát. Ez a kis szútra az Upanisádok szellemiségének lényegét tartalmazza. Ennél a szellemiségnél nem létezik magasabb rendű. Mindig is ez marad az örökkévaló emberi tudatosság, amin túl már nincsen semmi. Az Upanisádok szerint az univerzum maga a teljessség, és így oszthatatlan. Önmagában egy szerves egység, nem szétválasztható. Mindannyian ebben az egységben létezünk együtt: a fák, a hegyek, az emberek, a madarak, a csillagok, akármilyen távolinak látszanak is. Ne tévesszenek meg a külsőségek, minden összekapcsolódik mindennel, még a legkisebb fűszál is összekapcsolódik a legtávolabbi csillaggal. Semmi sem jelentéktelen és semmi sem kisebb, mint bármi más. Minden rész képviseli az egészet, ahogy egy mag is tartalmazza az egészet...” (Osho: Philosophia Ultima)

 

11] Mantra az elveszett dolgok megtalálására 

https://www.facebook.com/namasteelmeny/videos/1858590590829061/

Guru Amar Guru Siri Sat

Kalijug Raakhee Pat

Ardaas Bhaee Amar Daas Guru

Amar Daas Guru Ardaas Bhaee

Raam Daas Guru, Raam Daas Guru

Raam Daas Guru, Sachee Sahee

A szikh tradícióhoz tartozó Yogi Bhajan által tanított mantra, amely Guru Amar Dashoz és Guru Ram Dashoz fohászkodik (akik a Reménytelen Reményét és a Csodák Urát képviselik) azért, hogy összekapcsolódhassunk az erőteljes, kozmikus energiákkal, amelyeket megtapasztalunk, felszabadítunk és elengedünk... Ez a mantra csodát tesz az elveszett tárgyak ügyében, csodával határos módon valahogy újra feltűnnek és előkerülnek. Mi számtalanszor megtapasztaltuk ezt, rengeteg sikersztorit tudnék mesélni :) Bármikor, amikor szükséged van rá, ismételd a mantrát Deva után – és figyeld, mi történik! 

12] Ananda – Boldogság  

https://www.facebook.com/namasteelmeny/videos/1858602134161240/

Ananda Ananda Ananda Satchitananda /Ha nem harcolsz az élettel, az élet segít neked, a vállaira véve visz magával.

 A szanszkrit szavak jelentése: Sat – igazság, Chit – tudatosság, Ananda – gyönyör, boldogság.

 

Írta és fordította: Kolontár Elvira

JEGYRENDELÉS: http://jegyrendeles.namaste-elmeny.hu/event/details/9?lng=hu