A Gayatri mantra valószínűleg a legismertebb ősi ima, amit az ember valaha használt, a hindu Rig-védából származik. A hagyomány szerint egy felsőbb lény ajándékozta az indiai bölcsnek, Visvámitrának több éven át tartó odaadó szolgálatáért és meditációs gyakorlatáért – ám valójában ez az egész emberiségre áldást hozó ajándék volt…

A Gayatri mantra egy ima a Naphoz, aki az életet tartja fent a Föld bolygón, egyúttal egy fohász minden érző lény megvilágosodásáért. Az ősi időkben a Gayatri mantra kántálása a kiválasztottak kiváltsága volt, amely szájhagyomány útján szállt brahminról brahminra eónok hosszú sora alatt, és a nők számára elérhetetlen volt.

A Gayatri mantra Deva Premal és Miten repertoárjának is egyik legelőkelőbb darabját képezi, és külön története van. Deva édesapja, Wolfgang ezt a mantrát énekelte kislányának, amikor még édesanyja hasában volt, a várandósság 9 hónapja alatt, megtörve ezzel a brahminok által követett gyakorlatot, amelyről talán nem is tudta, hogy létezik. Amikor Deva megszületett, ezzel a mantrával üdvözölték őt a földi világban. Ennek eredményeként Deva teljesen elköteleződött, átitatódott a szent szöveggel. Ez vált az altatódalává, hiszen gyermekkorában minden este ezt dúdolta lefekvés előtt. 35 évvel később a kör beteljesedett Deva családjában. Deva édesapja halálos ágyánál újra a Gayatri mantrát énekelte apja utolsó lehelletéig, ezzel a szent mantrával búcsúztatva és engedve őt útjára.

Deva 1998-ban,  a The Essence című debütáló albumán rögzítette először a Gayatri mantrát. Azóta Mitennel, szeretett társával és partnerével beutazta a Föld bolygót, amelynek számos pontján énekelte már a mantrát, közvetítve annak átalakító és gyógyító erejét a lelkes közönségnek.

A mantra a hagyomány szerint összekapcsol a Felső Énünkkel és a  legerősebb tisztító mantra, amely a fizikai és a finom síkokon is végtelen békét hoz arra, aki hallgatja vagy énekli. Sőt, olyan erősnek tartják kántálását, hogy egyenértékűnek vélik azzal, mintha az ember a Védák mind a négy kötetét egyszerre olvasná fel.

GAYATRI MANTRA

Om bhur bhuvah svaha / Dicséret minden létező forrásának!

Tat savitur varenyam / Általad érjük el az igaz boldogságot minden síkon,

Bhargo devasya dhimahi / Áldjuk és szolgáljuk hatalmas lényedet,

Dhiyo yonah prachodayat / kérjük, itass át bennünket örökké égő fényeddel!

Érdemes naponta hallgatni, kántálni, a védikus hagyományoknak megfelelően akár 108-as ismétlésekkel (így a teljes fizikai és finomtestre hat a mantra, bevonva és kitisztítva az összes nádit és csakrát).