Meditáció malával – pihenő a zaklatott elmének

A mostanában dúló erőteljes, szó szerint és átvitt értelemben is forrongó energiák közepette egyre fontosabbá válik a belső nyugalmunk, belső középpontunk megtalálása és megtartása. Ehhez kiváló eszközül szolgálnak a malák vagy imaláncok, amelyek segítségével könnyen ismételhetjük a szent szövegeket, mantrákat anélkül, hogy a gondolataink elkalandoznának.  

A mala tradicionálisan a hindu vallásos gyakorlatból származó eszköz, amelyet elsősorban a mantrák vagy istenségek neveinek számolására használnak. Persze ismételhetünk a mala segítségével megerősítéseket, pozitív mondatokat, rövid imákat, szavakat is tetszés szerint.

Egy szépen kialakított mala jóval több, mint egy tetszetős ékszer: nagyon jó szolgálatot tesz az elme lecsendesítésére és kordában tartására. Az elkalandozásra hajlamos elmét leköti a számolás, így könnyebben benne tudunk maradni a gyakorlat során kialakuló magas rezgésben. Egy gondosan óvott mála így hű segítőtársunk lehet a spirituális fejlődésünk útján.

A mantrázás során minden elmondott mantra után átpörgetünk egy gyöngyöt, így haladva a guru szem felé. A guru szem a malán a nagyobb gyöngy, a megvilágosodást szimbolizálja, rajta pedig gyakran egy kúp alakú gyöngy található, amit sztúpának is hívnak. A guru szemet a számolás-mantrázás közben sosem lépjük át, hanem amikor idáig elértünk, megfordítjuk a malát, és visszafelé folytatjuk a számolást. Ez a gyakorlat arra utal, hogy amikor egy lélek eléri a megvilágosodást, nem olvad vissza az Egységbe, hanem visszatér a reinkarnáció folyamatába, hogy immár bódhiszattvaként minden lény szolgálatára legyen.

A mala 108 gyöngyből áll, összhangban azzal a gyakorlattal, hogy a hagyományos tanítások igen gyakran 108 ismétlést írnak elő egy-egy mantrához.

Az indiai szent szövegek szerint a testünkben 108 fő energiacsatorna található, amelyeket nadiknak hívnak. Amikor 108 alkalommal elismételünk egy mantrát, mind a 108 csatornát feltöltjük az adott mantra energiájával. A 108-as szám az élet rezgését is szimbolizálja, mivel az egyes számok az alábbi minőségeket is jelképezik:

1 = önmagunk az egységen belül 

0 = a végtelen lehetőségek mezőjében való élet

8 = megtapasztalni az életet a végtelenségen belül

Ennek tükrében a 108 szemes mala a legjobb választás. Ha esetleg zavar az, hogy kicsit körülményesebben hordható a csuklón, ezt kiküszöbölhetjük a 27 szemes csukló malával. Ez szintén alkalmas a szent 108-as számmal való gyakorlásra, hiszen 4X27=108, és mivel 2+7=9, így a 27 szemes mala is hordozza a teljesség rezgését.

A malákat sok különféle anyagból készítik, és a szakértők szerint a különböző anyagfajták más-más hatás elérésére teszik alkalmasabbá az egyes ékszereket. Például a hagyomány szerint a fából vagy termésekből, magvakból készült malákat gyógyító célra érdemes használni, a nemesfémekből, féldrága- vagy drágakövekből készülteket a bőség, gazdagság erősítésére, de készültek malák a testüket már elhagyott lámák csontjaiból is.

Még hatékonyabb a mala, ha fel van szentelve vagy meg van áldva. Igen kedveltek az egy-egy tanító vagy guru által megáldott malák, amelyek segítenek az adott személy magas tudatosságához kapcsolódni, így téve még elmélyültebbé utazásunkat. A malánkat mi magunk is megáldhatjuk és felavathatjuk egy rituálé keretei között, esetleg egy szent helyen, bár sokan a guru általi beavatásra esküsznek.

Jó hatású a szent helyről származó, magas rezgésű energiákban fürdetett mala, de a mala beszerzését követően is érdemes tiszta rezgésű helyen tárolni és akár időről időre új, pozitív energiákkal feltölteni. A malát tartsuk tiszta helyen, kis zacskóban, oltáron vagy hordjuk magunknál, de akár az autóban is jó szolgálatot tehet egy védelmező hatású mala.

A mantrazene legismertebb előadóművészei, Deva Premal és Miten zenéje által ihletett Egység mala különleges helyet foglal el a mantrázáshoz használható eszközök között. A 108 darab Jeruzsálem-kőből és 24 karátos aranyból készült malát Deva és Miten Satchitananda/ Awakening c. dalának rezgése itatja át (A mantra letölthető ingyenesen innen >>)

Az Egység mala különféle szimbólumokat és frekvenciákat tartalmaz, így elősegíti az egység és a béke megvalósítását a földön, mivel gyakorlás közben is az erre irányuló szándékainkra emlékeztet. A Jeruzsálem-kő a leföldelt szív frekvenciáját hordozza, ami segít abban, hogy a szív bölcsességét képesek legyünk kifejezni a mindennapi cselekedeteinkben, és erősíti a lelkünkhöz fűződő kapcsolatunkat. A lágyság és rugalmasság minőségeit hordozó tiszta arany az elfogadás és az ellen nem állás tanítását közvetíti. Megnyitja a kaput az univerzális energiák áramlása előtt, tiszteletben tartva a szabad akaratot és elősegítve az ítélkezésmentes hozzáállást, így a bőség minden területen egyre tisztábban jelenik meg az életünkben. Az arany a tisztaság rezgése is, így arra emlékeztet, hogy merjünk ragyogni, kifejezni saját egyediségünket, megosztani a fényünket másokkal és elvárások nélkül megélni minden pillanatot, amelyek így egyúttal mágikus módon át is nemesülnek arany pillanatokká. A The Unity Mala Project-ről még többet itt olvashatsz.... 

A malák nemcsak szépséges ékszerek, de hatékony segítséget is nyújtanak a spirituális úton járók számára – érdemes beszerezni és azt vagy azokat a darabokat, amelyek a rezgésüket és kialakításukat tekintve leginkább megfelelnek nekünk.

A cikket irta: Kolontár Elvira 

 

JEGYRENDELÉS: http://jegyrendeles.namaste-elmeny.hu/event/details/9?lng=hu